Col·lecció ‘Els Tinatons’

Gaudiu amb les aventures d’un grup d’amics que juguen, somniem i exploren el món que els envolta.

Aquests contes en format ebook s’adrecen als petits lectors de 5 i 6 anys que donen el primer pas al món de la lectura. Cada il·lustració s’acompanya d’un text molt breu en lletra d’impremta.

A la col·lecció “Els Tintatons” hi trobareu un grup de nens i nenes que al mateix temps que conviuen i juguen, també imaginen, viatgen, i descobreixen el món que els envolta. L’univers dels personatges s’amplia respecte a la col·lecció anterior (“Nil i els seus ninots”) amb històries que ballen entre la realitat i la fantasia i exploren el valor de l’amistat, la curiositat pels fenòmens naturals, l’empatia amb els animals, l’emoció de compartir un descobriment… aventures plenes d’emocions, valors i actituds solidàries.

Els temes són sovint inspirats en les explicacions dels infants sobre els fets i fenòmens que els envolten, les seves maneres d’interpretar el món, pròpies del realisme màgic del qual participa el pensament infantil. Llegireu històries que tracten els fenòmens naturals com la neu, el vent, la pluja o el moviment de lluna; el món dels animals i el descobriment d’entorns naturals com el mar i les vinyes; la bellesa i la màgia del Parc Güell, l’anada a la granja o l’enamorament entre la Tona i l’ànec Cuïc…

En una bona part dels contes s’hi representa el joc dels personatges inspirat en la manera d’entendre el joc dels nens i les nenes: el joc simbòlic que es desenvolupa en forma de joc col·laboratiu. El joc de “fet i amagar” o les curses en el parc que posen en relleu el conflicte entre les maneres d’entendre les normes de petits i grans. La preocupació per retrobar el gos perdut, el Tap, i la necessitat d’empatia per imaginar on es deu haver escapat que cadascú imagina a la seva manera.

Idees per a pares i mestres

Si sou atents al sentit profund de cada història hi trobareu…

  1. El viatge del Cuïc: Un viatge solidari.
  2. Anem a la granja: La curiositat i l’empatia per als animals de la granja.
  3. Neva!: El desig de fer partícips d’una descoberta als éssers estimats.
  4. Juguem amb Gaudí: Quan l’art forma part de la quotidianitat dels infants.
  5. Regals de mar: Redescobriment de l’entorn quotidià des de la mirada o amb “les ulleres” de l’altre.
  6. El paraigua de la Tina: La pèrdua i el retorn d’una il·lusió.
  7. El Tap s’ha escapat: La necessitat que algú et faci cas.
  8. No abandonem als gossets: Problema dels animals abandonats.

Cada conte de la sèrie és per compartir-ho amb els petits; una bona ocasió per llegir i interpretar el gest, les accions, les intencions, les reaccions i les emocions dels personatges, seguint la història des de les imatges. Per això, no es tracta d’acompanyar-los en la cerca de qui o què hi ha a les pàgines del llibre, sinó en la interpretació de la història, una història narrada en imatges i recolzada per petits textos escrits. Compartint un espai de lectura al voltant del conte, els nens passen, de manera natural, de l’interès per la companyia dels grans a la motivació pel propi llibre on troben anècdotes i situacions que els són familiars i alhora sorprenents. El text és també per llegir-ho junts, a poc a poc, acompanyant el plaer que manifesten els nens de trobar paraules conegudes en els inicis de la familiarització amb el text escrit. A través de múltiples i variats textos, els petits passaran de voler saber què diu el text a voler saber com està escrit i a interessar-se per descobrir la clau del codi que els permetrà poder llegir.

Cistella

Top